Assalamualaikum dan selamat petang!
Seperti yang dijanjikan sebelum ini.. Hari ini kami akan kongsikan
RESEPI CHAR KUEW TEOW
Tempoh memasak - sederhana cepat & cepat.
Tahap api - sederhana besar & besar.
BAHAN PASTE CHAR KUEW TEOW
200gm udang
250ml air
4 ulas bawang putih ditumbuk lumat
6 sudu besar sos tiram
3 sudu kecil kicap pekat
3 sudu besar kicap manis
2 sudu besar petis
(Jika tiada petis, gantikan dengan pati ikan bilis)
1 kiub - jika guna kiub
2 sudu besar - jika guna serbuk
2 sudu kecil garam (Sesuaikan garam, sebab sos tiram biasanya masin)
1 sudu makan gula (Sesuaikan ikut rasa anda)
Bahan-bahan Char Kuey Teow Special:
200gm kuey teow (segenggam untuk 1 orang makan)
1 sudu makan cili kisar
4 sudu besar paste char kuey teow
3-4 ekor udang
kalau makan kat luar, char kuey teow BIASA udangnya 2 je. char kuey teow SPECIAL udangnya 4. Kalau masak sendiri terus jadi special. Letak lebih pun boleh. ^_^
1 biji telur
Sedikit Kerang (jika suka)
Taugeh
Daun kucai
Sedikit garam
Cara-Cara
Masak Paste Char Kuey Teow Special:
Rebus udang separuh masak. Toskan udang dan ambil air stok udang.
Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap manis, bawang putih, garam, gula, petis @ pati ikan bilis ke dalam air stok udang.
Masak campuran stok ini hingga agak pekat. Kepekatan ini bergantung dengan anda. Asalkan paste tu ada rasa. Bolehlah jadi chef sendiri. Paste dah siap, boleh simpan untuk persediaan anda memasak char kuey teow.
Masak Char Kuey Teow Special:
Tumis cili kisar hingga pecah minyak.
Masukkan 4 sudu besar paste.
Masukkan kerang dan udang. (Guna yang fresh untuk lebih rasa yang BOOM!)
Kacau sebati dan masukkkan 1/2 cawan air. (Anggaran dalam 100ml)
Kuah mendidih, masukkan kuey teow, daun kucai, taugeh, garam dan gaul sebati lagi.
Pecahkan telur, kacau sekejap sehingga telur hancur sebati dan terus matikan api.
Sedia untuk dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA!
UNTUK LEBIH LAGI PERKONGSIAN ILMU,
BOLEH HUBUNGI KAMI DI TALIAN
017-781 6884
No comments:
Post a Comment